Om Aalborg Operafestival

Aalborg Operafestival finder sted hvert år i august. Ligesom Karneval i Aalborg, der er Nordeuropas største, er operafestivalen én af de store begivenheder, som kendetegner kulturbyen Aalborg.

Velkommen til Aalborg Operafestival 

I år er vi stolte af, at fejre vores 20-års jubilæum som Danmarks ældste eksisterende operafestival. I en særlig jubilumsudgave, byder vi i år på hele 50 opførsler og koncerter i et festligt og varieret program.

Helt i festivalens ånd afprøver vi også i år spændende nye idéer - uden at miste fokus på de sangbare melodier, den gode klang og et højt musikalks niveau.

Der skal lyde en varm tak til byens entutiastiske borgere og kulturinstitutioner, som sammen med Aalborg Kommune, fondspartnere og jer, kære publikum, danner fundamentet for hele festivalen.

Solide rødder og nye veje

Opera som genre blev født for mere end 500 år siden, men er stadig i fuld vigør. De store klassikere bevæger millioner af mennesker verden over, både med oprførsler i de store operahuse, som filmmusik i Hollywood-produktioner og med tilblivelsen af nye eksperimenter fra operaens undergrundsmiljø.

Derfor rummer programmet også i år både traditionelle, klassiske opera recitals med blandt Siobhan Stagg og vores egen Peter Lodahl og nyskrevne opsætninger Dreamers Walk og Nordkraft.

Dramatik og sanselighed

På C. W. Obels plads er der festlige og fornøjelige indslag fra vores egen scene på pladsen, hvor de mange cafégæster kan nyde opera i alle sine afskygninger. Nyd en vaskeægte Bella Notte stemning med kæresteparret Maria Dreisig og William Pedersen eller en hel sommerforestilling med Mozarts mesterværk Così Fan Tutte - opsat i energisk udgave efter bedste reality tv model.

Få plads til udsyn og eftertanke på Aalborg Airport Hotels tagterasse eller oplev aalborggensiske borgeres egne sange og udtryk i samspil med operasangere, klassiske musikere og rytmegruppen fra Nordkraft Big Bang.

Åbningskoncerterne er i år rykket til den katedrallignende brænderisal på Spritten, hvor Aalborg Symfoniorkester under ledelse af Giordano Bellincampi flankerer vinderen af Aalborg Operapris 2019, barytonen Simon Duus. Det bliver en spektakulær fejring festivalens 20 års jubilæum, hvor byens kunstneriske undergrundsmiljø har skabt oplevelsens visuelle profil. Under den første åbningskoncert, som transmitteres live i DR P2, afslører vi desuden vinderen af Aalborg Operapris.

Oplevelser for alle aldre

Opera er for os alle. Syng festivalen i gang til fælles Opera Morgensang i Arkaden på Hovedbiblioteket. Kig op – og hør operasolister de danske musikkonservatoriers talenter til Altankoncerter i hele Aalborg. Tag børn og børnebørn med til familieopera på C. W. Obels Plads – og meget, meget mere.

For de af vores ældste borgere, som ikke kan komme til de mange arrangementer rundt om i byen, er der også råd. Opera til Kaffen besøger således seks plejehjem i Aalborg under festivalen og yderligere seks centre i resten af august.

Den første operafestival

Den første operafestival i 2001 foregik kun i Aalborg Kongres & Kultur Center, men året efter blev der etableret et samarbejde med Aalborg Kommune, og byens øvrige kulturinstitutioner begyndte at deltage. Den mangfoldige operafestival, med koncerter og forestillinger mange forskellige steder i byen, tog form.

Festivalen blev under det brede koncept afviklet for første gang fra 25. februar til 9. marts 2002, og blev helt fra start en stor publikums- og mediesucces. Nye samarbejder mellem virksomheder, kirker, idræt, uddannelsesinstitutioner, biblioteker og turisterhverv blev afprøvet. 2002 viste, at opera, kvalitet og bredde kan gå hånd i hånd og det har byen støttet op om lige siden.

Interessant var det, at alle de udøvende aktører, det være sig sangere, studerende, foreningsfolk, bibliotekarer, menigheder osv. udtrykte ønske om at medvirke igen.

Fra den professionelle operaverden fik Aalborg et klap på skulderen for initiativet, idet alle de danske operachefer samt de mest betydende danske operajournalister blev medlemmer af juryen for Aalborg Operapris. Prisen blev indstiftet i 2002 og består af et legat fra Det Obelske Familiefond på 25.000 kr., en operavase af glaskunstneren Anne Flohr, samt et engagement med Aalborg Symfoniorkester.

Operafestival i kommunalt regi

I 2004 overtog Aalborg Kommunes skole- og kulturforvaltning den overordnede ledelse samt sekretariatet for Aalborg Operafestival. Det skete ud fra et ønske om at koordinere en større og bredere mængde aktører. Der har igennem årene været en løbende udskiftning og en konstant udvikling i operafestivalens samarbejdsrelationer, men generelt har kvaliteten og engagementet været stigende. I Nordjylland er Aalborg Operafestival nu kendt af de fleste kulturaktører og på landsplan nyder festivalen fortsat stor opbakning fra branchen. Den 1. januar 2014 flyttede Aalborg Operafestival ind i Musikkens Hus, der åbnede få måneder senere. Her bor også Aalborg Symfoniorkester samt dele af Det Jyske Musikkonservatorium og Aalborg Universitets Musikstudium.

Økonomi

Aalborg Operafestival har en driftsbevilling på 650.000 kr. om året fra Aalborg Kommune, og er en projektøkonomi i den erhvervsdrivende fond Musikkens Hus. Hertil kommer støtte fra fonde, som oftest i form af bidrag til produktion af udvalgte forestillinger og koncerter. En del lokale og regioenale arrangører bidrager også med egne arrangementer til det samlede program. Derved styrkes den samlede økonomi til at udfolde de kunstneriske og folkelige ambitioner.